Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

Η συντροφιά του Cafe Voltaire πιστεύει πως την ιστορία τη γράφουν οι παρέες


Την Ιστορία τη γράφουν οι παρέες,

- Την Ιστορία τη γράφουν οι παρέες ; - Ελάτε, λοιπόν να γράψουμε ιστορία

Με βάση αυτό το γνωμικό, συμπέρασμα, σύνθημα, πεποίθηση και αρχή διατυπώνω το παρακάτω σχέδιο – πρόταση. Σκέπτομαι λοιπόν και προτείνω την σύσταση ενός άτυπου, χωρίς νομικό πρόσωπο, ομίλου- παρέας που θα μπορούσε να ονομαστεί Συντροφία του Cafe Voltaire. Είναι γνωστό στους «παροικούντες εις Ιερουσαλήμ» πως ο υπογραφόμενος με τη Μαίη Σεβαστοπούλου είμαστε οι ιδρυτές της θεατρικής ομάδας «Θεώρηση» (theorisi.gr) με αδιάκοπη δράση 22 χρόνων και 48 θεατρικές παραγωγές και άλλες συναφείς εκδηλώσεις στο διάστημα αυτό. Είναι γνωστό επίσης πως τα τρία τελευταία χρόνια στεγάζουμε τις παραστάσεις μας στο Cabaret Voltaire (όχι αποκλειστικά) έναν πολυχώρο τέχνης, στην οδό Μαραθώνος 30, στο Μεταξουργείο. Η επιλογή της ονομασίας συνεπώς δεν αφήνει απ’ έξω τον χώρο που προσφέρεται για τις συναντήσεις της «Συντροφίας», χωρίς αυτό να μας δεσμεύει σε κανέναν τομέα.

Café Voltaire , λοιπόν η «Συντροφία»


Κυρίως όμως προέκρινα την ονομασία αυτή επειδή συνδέεται αφ’ ενός με το όνομα του Γάλλου φιλόσοφου, εκ των θεμελιωτών του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, και αφ΄ ετέρου με τον χώρο, το στέκι των διανοουμένων της Ζυρίχης που εξέθρεψε στις αίθουσες του το ανατρεπτικό και ρηξικέλευθο κίνημα των Ντανταϊστών στο μεσοπόλεμο, πρωτοπόρων ζωγράφων, ποιητών και θεατρικών συγγραφέων. Με ίδια ιδεολογία μιας ανανεωτικής κίνησης, προσαρμοσμένης στα τωρινά και τοπικά δεδομένα, ο όμιλος που προτείνω θα μπορούσε αντί να πάρει το όνομα του ιστορικού καφενείου, καμπαρέ, μιούζικ χώλλ της ελβετικής Πρωτεύουσας, με το ίδιο σκεπτικό που η παρέα μας θα μπορούσε να λέγεται καφενείο της Δεξαμενής, (σε ανάμνηση του φιλολογικού κέντρου που απ’ την αρχή του 20ου αιώνα συγκέντρωνε πολλούς ποιητές και συγγραφείς όπως ο Καζαντζάκης, ο Βάρναλης ο Παπαδιαμάντης , ο Αυγέρης κι άλλοι) αλλά και Καφέ Βυζάντιο, (το όνομα του περίφημου καφενείου της πλατείας Κολωνακίου, στέκι της χρυσής προδικτατορικής εποχής που σύχναζαν ο Χατζιδάκις, ο Γκάτσος, ο Τσαρούχης, ο Εμπειρίκος και τόσοι άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες και διανοητές.) Θα μπορούσαμε ακόμα να το ονομάσουμε Πατάρι του Λουμίδη, (άλλο ιστορικό στέκι κι αυτό). Αντίστοιχο στέκι της Θεσσαλονίκης το θρυλικό DORE. Εξέθεσα ωστόσο πιο πάνω τους λόγους της τελικής επιλογής.
Και οι σκοποί ποιοί θα ‘ναι;

Πρώτα πρώτα να βρισκόμαστε. Και φυσικά η ανταλλαγή ιδεών, πληροφοριών και απόψεων με συζητήσεις, ομιλίες κλπ, αποκλείοντας ωστόσο ρητά και κατηγορηματικά κάθε κομματική εμπλοκή. Σαν κάθε ένωση ατόμων και μάλιστα σε μια τόσο δεινή συγκυρία, ο χαρακτήρας είναι οπωσδήποτε βασικά πολιτικός αλλά καμιά πολιτική ανάμιξη η δράση δεν θα αποτελεί σκοπό της παρέας. Σκοπός της παρέας και μάλιστα κύριος, θα είναι η ενθάρρυνση εκδηλώσεων πνευματικών και καλλιτεχνικών, η ηθική ενίσχυση και συμπαράσταση και η προώθηση κάθε σχετικής πρωτοβουλίας που θα προέρχεται από τα μέλη η από φίλους των μελών. Αυτονόητο είναι πως θα επιδιώκουμε τη σχέση και την επαφή με αντίστοιχες, παρεμφερών προσανατολισμών, ομάδες, συντροφιές η παρέες.
Στοιχείο που θα χαρακτηρίζει και θα καθορίζει την «Συντροφία» θα είναι οι συγκεντρώσεις που θα διοργανώνονται στο χώρο του Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30 στο Μεταξουργείο, συγκεντρώσεις που η μορφή τους θα ποικίλει από απλή συζήτηση με καφέ η ποτό, γεύμα ή δείπνο, πάρτι η παρακολούθηση κάποιας εκδήλωσης, μουσικής, χορευτικής, θεατρικής, εικαστικής ή παρουσίασης βιβλίου η σεμινάριο. Τα μέλη δεν θα έχουν καμιά υποχρέωση η δέσμευση οικονομική η άλλη εκτός απ’ την καταβολή του μεριδίου τους στους συνολικούς λογαριασμούς και την προσέλκυση, πρόσκληση άλλων φίλων για την ενίσχυση της προσέλευσης στις εκδηλώσεις.
Καλό θα είναι η επιλογή των προσώπων που θα αποτελέσουν την εν λόγω παρέα η όμιλο να γίνει με κάποια κριτήρια που θα μπορούσαν να είναι μόρφωση, ήθος, κοινωνικότητα, επαγγελματική επάρκεια ώστε να εξασφαλίζεται ένα κοινό επίπεδο για την καλύτερη λειτουργία του συγκεκριμένου σχήματος.
Από την πλευρά μου έχω κάνει μια πρώτη επιλογή και είναι αυτά που θα λάβουν την παρούσα. Νομίζω - αλλά φυσικά αυτό δεν είναι απόλυτο - πως το σύνολο των προσώπων που θα αποτελέσουν την «Συντροφία» δεν πρέπει να είναι λιγότερα από τριάντα και περισσότερα από εξήντα, με τάση το όριο να διευρύνεται, με τις δεδομένες ποιοτικές πάντα προϋποθέσεις.

Αυτά και περιμένω από σας, αφού λάβετε το κείμενο με την πρότασή μου, να με ενημερώσετε ποιες είναι οι απόψεις σχετικά. Υποσημειώνω πως στη δεινότητα των συγκυριών του ερχόμενου χειμώνα μια συνύπαρξη, συντροφικότητα και συνεργασία θα είχε πολλά να δώσει…

Γιώργος Χατζηδάκης
hatgeo@otenet.gr 6972260323
*Dada was created in a Zurich, in a place called Café Voltaire, by ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου