Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Συνοπτικό ιστορικό της Σ υ ν τ ρ ο φ ί α ς και αναφορά στα προγράμματα Δράσεων
Το ιστορικό της Σ υ ν τ ρ ο φ ί α ς αρχίζει το περασμένο καλοκαίρι στην Επίδαυρο όταν ένα βράδυ μιλώντας με μια παρέα για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση και τα δεινά που πλήττουν και θα πλήττουν τον πολιτισμό, την παιδεία, την παράδοση και την καλλιτεχνική δημιουργία, εξέφρασα την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί μια συντροφιά που θα στηρίζει, αγκαλιάζει και ενθαρρύνει καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες κάθε είδους. Στην παρέα εκείνη εκτός απ’ τη Μαίη Σεβαστοπούλου ήταν ο Κωστής Σιδέρης και η Γυναίκα του Ντέμη. Την ίδια κουβέντα είχαμε κι ένα άλλο βράδυ την ίδια εποχή στην Κινέττα με τη Μπέττυ Βυτινάρου και την Έλενα Αυγερινού. Η Λουκία Παπά επίσης ήταν η αποδέκτης της ίδιας ιδέας σε μια άλλη ευκαιρία. Η ανταπόκριση στην πρόταση μου ήταν θετική κι αυτό μ’ έσπρωξε να οργανώσω περισσότερο την ιδέα και να την κοινολογήσω. Το τι περιλάμβανε αυτή η ιδέα αναπτύχθηκε σε μια πρώτη διακήρυξη που ανάρτησα στο facebook και για την ιστορία μεταφέρω εδώ αποσπάσματα από τα διάφορα διακηρυκτικά κείμενα που αναρτήθηκαν στο πρώτο το διάστημα..

«- Την Ιστορία τη γράφουν οι παρέες ; - Ελάτε, λοιπόν να γράψουμε ιστορία : Με βάση αυτό το γνωμικό, συμπέρασμα, σύνθημα, πεποίθηση και αρχή διατυπώνω το παρακάτω σχέδιο – πρόταση. Σκέπτομαι λοιπόν και προτείνω την σύσταση ενός άτυπου, χωρίς νομικό πρόσωπο, ομίλου- παρέας που θα μπορούσε να ονομαστεί Σ υ ν τ ρ ο φ ί α του Cafe Voltaire. Είναι γνωστό στους «παροικούντες εις Ιερουσαλήμ» πως ο υπογραφόμενος με τη Μαίη Σεβαστοπούλου είμαστε οι ιδρυτές της θεατρικής ομάδας «Θεώρηση» (theorisi.gr) με αδιάκοπη δράση 22 χρόνων και 48 θεατρικές παραγωγές και άλλες συναφείς εκδηλώσεις στο διάστημα αυτό. Είναι γνωστό επίσης πως τα τρία τελευταία χρόνια στεγάζουμε τις παραστάσεις μας στο Cabaret Voltaire (όχι αποκλειστικά) έναν πολυχώρο τέχνης, στην οδό Μαραθώνος 30, στο Μεταξουργείο. Αυτό το γεγονός συμπεριλαμβάνει στην ιδέα κα τον συγκεκριμένο χώρο που προσφέρεται για τις συναντήσεις της «Σ υ ν τ ρ ο φ ί α ς», χωρίς αυτό να μας δεσμεύει σε κανέναν τομέα. Και οι σκοποί ποιοί θα ‘ναι; Πρώτα πρώτα να βρισκόμαστε. Και φυσικά η ανταλλαγή ιδεών, πληροφοριών και απόψεων με συζητήσεις, ομιλίες κλπ, αποκλείοντας ωστόσο ρητά και κατηγορηματικά κάθε κομματική εμπλοκή. Σαν κάθε ένωση ατόμων και μάλιστα σε μια τόσο δεινή συγκυρία, ο χαρακτήρας είναι οπωσδήποτε βασικά πολιτικός αλλά καμιά πολιτική ανάμιξη η δράση δεν θα αποτελεί σκοπό της παρέας. Σκοπός της παρέας και μάλιστα κύριος, θα είναι η ενθάρρυνση εκδηλώσεων πνευματικών και καλλιτεχνικών, η ηθική ενίσχυση και συμπαράσταση και η προώθηση κάθε σχετικής πρωτοβουλίας που θα προέρχεται από τα μέλη η από φίλους των μελών. Αυτονόητο είναι πως θα επιδιώκουμε τη σχέση και την επαφή με αντίστοιχες, παρεμφερών προσανατολισμών, ομάδες, συντροφιές η παρέες.
Στοιχείο που θα χαρακτηρίζει και θα καθορίζει την «Συντροφία» θα είναι οι συγκεντρώσεις που θα διοργανώνονται, συγκεντρώσεις που η μορφή τους θα ποικίλει από απλή συζήτηση με καφέ η ποτό, γεύμα ή δείπνο, πάρτι η παρακολούθηση κάποιας εκδήλωσης, μουσικής, χορευτικής, θεατρικής, εικαστικής ή παρουσίασης βιβλίου η σεμινάριο. Τα μέλη δεν θα έχουν καμιά υποχρέωση η δέσμευση οικονομική η άλλη εκτός απ’ την καταβολή του μεριδίου τους στους συνολικούς λογαριασμούς και την προσέλκυση, πρόσκληση άλλων φίλων για την ενίσχυση της προσέλευσης στις εκδηλώσεις. Καλό θα είναι η επιλογή των προσώπων που θα αποτελέσουν την εν λόγω παρέα η όμιλο να γίνει με κάποια κριτήρια που θα μπορούσαν να είναι μόρφωση, ήθος, κοινωνικότητα, επαγγελματική επάρκεια ώστε να εξασφαλίζεται ένα κοινό επίπεδο για την καλύτερη λειτουργία του συγκεκριμένου σχήματος.»
Απ’ την αρχή υπήρξε μια υπολογίσιμη συνολική ανταπόκριση. Αποφασίσαμε μια συνάντηση γνωριμίας στο χώρο του Cabaret Voltaire, που μας παραχωρήθηκε πρόθυμα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Παραβρέθηκαν 35 άτομα απ’ τα 58 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στη συνάντηση αυτή έγιναν διάφορες προτάσεις, μερικές απ’ τις οποίες έχουν μπει σε εφαρμογή. Πρώτα προγραμματίσαμε ένα πάρτι για το Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Αποφασίσαμε επίσης τη δημιουργία ομάδας στο facebook την, ομάδα "Συντροφία του Cafe Voltaire". Πραγματοποιήθηκε και σ’ αυτήν εκτέθηκαν οι σκοποί μας, που έχουν διακηρυχθεί επανειλημμένως και συνοψίζονται στις λέξεις Συναντήσεις, Γνωριμίες, Συζητήσεις, Ανταλλαγή ιδεών, Επικοινωνία, Προγραμματισμός δημιουργικών εκδηλώσεων, Υποστήριξη, πολιτιστικών πρωτοβουλιών. Βασικές αναγκαιότητες στις μέρες που ζούμε και σ' αυτές που έρχονται. Άξονας και αρχή πως την ιστορία τη γράφουν οι παρέες. Τονίστηκε επίσης πως «Είναι υπαρξιακά αναγκαίο να βρισκόμαστε, να συναντιόμαστε και να τα λέμε. Να χαιρετιόμαστε σφίγγοντας το χέρι ο ένας του άλλου, να βλεπόμαστε, να διαβάζουμε, να στοχαζόμαστε, να τραγουδάμε και να χαιρόμαστε. Να τρώμε, να πίνουμε, και να χορεύουμε. Αυτό είναι ε π ι κ ο ι ν ω ν ί α, αυτό είναι η ουσία της σ υ ν τ ρ ο φ ί α ς. Αυτό είναι το εργαστήρι που παράγεται πολιτισμός και τέχνη και στοιχειοθετείται η ιστορία. Η ιδέα να φτιάξουμε τη Συντροφία του Café Voltaire ( τη Σ υ ν τ ρ οφ ί α, εν συντομία) ξεκίνησε απ’ τη φράση πως Την ιστορία τη γράφουν οι παρέες. Η «Συντροφία του Café Voltaire» πιστεύει πως οι συγκυρίες απαιτούν συσπειρώσεις, επικοινωνία και δημιουργία. Αυτό που θέλουμε εδώ να υπογραμμιστεί είναι πως με τη συμμετοχή σας δεν αναλαμβάνετε καμιά οικονομική η άλλη υποχρέωση. Δεν προωθούμε καμιά πολιτική ιδεολογία, δεν εμπορευόμαστε κανένα προϊόν, δεν πλασάρουμε κανένα πρόσωπο, ζώο η πράγμα, ούτε κανενός τα συμφέροντα υπηρετούμε, κι ούτε πρακτορεύουμε καμιά σκοπιμότητα. Απλά πιστεύουμε πως στους δύσκολους καιρούς μας είναι σημαντικό να βρισκόμαστε και να τα λέμε. O τονισμός της λέξης «Σ υ ν τ ρ ο φ ί α» είναι σκόπιμα στην παραλήγουσα…»

Ποιοι ανταποκρίθηκαν: Αρχικά ανταποκρίθηκαν (σε σχετικά άτακτη παράθεση) η Αμελί Τάνγκο, η Λουκία Παπά, η Βούλα Ξανθοπούλου, η Σουζάνα Παναγοπούλου, ο Στάθης Αναστασίου, η Ειρήνη Κοντογεωργίου, η Ανδρομάχη Μοντζολή, ο Γιώργος Χατζηδάκης, (άλλος, όχι εγώ), ο Φώτης Αρμένης, η Μιρέλα Κόντι, η Χριστίνα Τσιάπα, η Βέρα Σπυράκου, ο Γιώργος Τσιλδερίκης , η Κατερίνα Παπαναστασάτου, η Λυδία Δαμαλά Μαρκς, η Μαρία Σταματάκη, ο Κώστας και η Ντέμη Σιδέρη. Προστέθηκαν επίσης ο Ηλίας Δερμιτζόγλου, η Κυριακή Ρωμανού, η Ιωάννα Κρέζου, η Δήμητρα Βακαλοπούλου, η Ειμαρμένη Πράξις, η Βίκυ Χατζηκωνσταντίνου, η Ντίνα Σφήνα, ο Ξενοφών Ίσσαρης και κάποιοι άλλοι που σποραδικά έδειξαν πως ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους. Νεότερες προσχωρήσεις η Κάτια Καζάκη, η Σύσση Καπλάνη, η Ιωάννα Κοέν, ο Άρης Μαρούλης, ο Steve Cheris, ο Δημήτρης Ξηρός, ο Τζων Καραπιπέρης, η Κλειώ Ζαχαριάδη, η Musica Mista, η Αστερόπη Χατζηνικόλα, η Nina Rod, η Φανή Πατρίκη, η Μαρία Χριστοδούλου.

Σε μια έξαρση ζήλου σπεύσαμε ο καθένας μας να «εγγράφουμε» μέλη στην ομάδα με αποτέλεσμα η σελίδα να εμφανίζει σήμερα 354 μέλη εκ των οποίων το 80% δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τη συμμετοχή τους. Απαραίτητη μια επαλήθευση των συνειδητών συμμετοχών ώστε να γνωρίζουμε όχι μόνο τον αριθμό των μελών αλλά και τις θετικές διαθέσεις καθενός αναφορικά με τους σκοπούς της ομάδας και τις διάφορες δράσεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις θα προγραμματιστούν στο άμεσο μέλλον.


Μια πρόσφατη καταμέτρηση των ενεργών μελών μας δίνει τον παρακάτω κατάλογο σε τυχαία σειρά:
1) Asteropi Hatzinikola 2)Dimitris Xiros 3) Niki Pavlidou 4) Κατερίνα Ανδρέου 5) Katia Kazaki 6) Ελένη Μπιρμπίλη 7) Εβελίνα Νιαβή 8) Έλενα Αυγερινού 9) Vana Stellou 10) Katerina Xarhopoulou 11) Peny Xenaki 12) Stathis Anastasiou 13) Musica Mista 14) May Sevastopoulou 15) Καλλιτεχνικά Δρώμενα 16) Steve Cheris 17) I-Dint Do-it 18) Μαρία Δημητριάδη 19) Ντίνα Σφήνα 20) Venieri – Klaerulf- Helen 21) Σύσση Καπλάνη 22) Elias Dermitzoglou 23) Giorgos Childerikis 24) Ρένος Πατέλης 25) Kyriaki Romanou 26) Ameli Tango 27) Vicky Hatzikonstantinou 28) George Marinakis 29) Irini Sideri 30) Katerina Mandeli 31) Mirela Konti 32) Δημήτρης Μάκκας 33) Costis Sideris 34) Aris Maroulis 35) Christina Tsiapa 36) Betty Vytinarou 37) Georgia Moneda 38) Mihalis Miaris 39 )Γιούλη Ζήκου 40) Βασίλης Σαμαριτάκης 41) Γιώργος Χατζηδάκης 42) Βίκυ Τσιανίκα 43) Μαρία Χριστοδούλου 44) Georgia Siettou 45) Loukia Papa 46) Katerina Papanastasatou 47) Demi Sideri 48) Ludia Damala Marks 49) Ιωάννα Δελάκου 50) Kostas Zografopoulos 51) Ράνια Νικολετοπούλου 52) Γαβρίλης Νικολετόπουλος 53) Giorgos Vouros 54) Christina Kaptains

Ένδεκα ευγενικές αοριστίες

Δεν ξέρω αν παρέλειψα κανέναν. Δεν είμαι βέβαιος επίσης αν κάποιος απ’ τους συμπεριλαμβανόμενους στον παραπάνω κατάλογο επιθυμεί να παραμείνει συγκαταλεγόμενος. Σ’ αυτή την περίπτωση παρακαλώ όποιος διαπιστώσει πως αγνοήθηκε η δεν επιθυμεί να παραμείνει, να μου στείλει σχετικό μήνυμα. Στο μεταξύ έντεκα ευγενικές και όμορφες κυρίες που είχαν εκδηλώσει διάθεση συμμετοχής δεν ανανέωσαν τη διάθεσή τους και τις παρακαλώ να μην μας κρατούν κρυφά τα αισθήματα τους. Αυτές είναι: Fani Patriki, Voula Xanthopoulou Souzana Panagopoulou, Ειρήνη Κοντογεωργίου, Ιωάννα Κρέζου, Vera Spyrakou, Δήμητρα Βακαλοπούλου, Ειμαρμένη Πράξις, Ιωάννα Κοέν, Klio Zachariadi, Nina Rod.

Και άλλες είκοσι δειλές και έωλες

Στο μεταξύ πολλές και αλλεπάλληλες ζυμώσεις σημειώνονται συνεχώς. Νέα μέλη προστίθενται ολοένα χωρίς να είναι σαφές αν έχουν πρόθεση να συμμετέχουν ενεργά και δραστήρια στην εκπλήρωση των σκοπών της Σ υ ν τ ρ ο φ ί α ς. Θα διευκόλυνε τις προσπάθειές μας αν είχαμε μια ένδειξη από μέρους τους. Το να εμφανίζουμε έναν μεγάλο αριθμό μελών κι ανάμεσα τους κάποιους με γνωστά ονόματα, δεν είναι ασφαλώς στις προθέσεις μας και ούτε βοηθάει σε κανένα επίπεδο το έργο μας. Έχουμε ανάγκη από συμμετοχές συνειδητές, ένθερμες και δραστήριες. Ωστόσο κάποιοι φίλοι έχουν σημειώσει μια δυο η και τρεις εμφανίσεις στη σελίδα της Σ υ ν τ ρ o φ ί α ς, επικροτώντας συνήθως κάποια δημοσιεύματα η προσθέτοντας δικές τους αναρτήσεις και συνδέσμους κλπ.
Αυτοί είναι οι παρακάτω: Tellos Filis, Vagelis Kyritsis, Maria Korogianni, Ageliki Papageorgiou, Maria Monastirioti, Pinelopi Syrrou, Maria Delikonstantinou, Sotiris Plagianos, Bella Snow Malvina,Marios Chameleon, Christina Petsa, Ariel Papas, Paulina Herela, Efi Bleka, Christina Beskou, , Ζαχαρίας Ρουστάνης, Αργυρώ Αρκαλάκη, Βασιλική Βασιλική, Ροδούλα Τσολερίδου.

Τι σκοπεύουν οι συγκεκριμένοι; Είναι μέλη και το αισθάνονται, θέλουν να παραμείνουν και να συμπαρίστανται η εμφανίστηκαν ευκαιριακά και από ευγένεια σ’ αυτόν που τους υπέδειξε.
Δεν τελειώσαμε με τους δηλωμένους. Είναι και η κατηγορία αυτών που εγγράφηκαν ως μέλη στο blog «Συν τω χρόνω» που όπως είναι γνωστό εκφράζει αποκλειστικά την Σ υ ν τ ρ ο φ ί α. Σε εκείνα τα κιτάπια εμφανίζονται εγγεγραμμένοι οι εξής 16. Εκείνη, Βασίλης Σαμαριτάκης, Dim64, Musica Mista, Katia Kazaki, Georg Vouros, joker, Sidcos, Steve Cheriw, Georgia M.,Αλίκη Κατσαβού, Δημήτρης Ξηρός, Κώστας Μακρής, Σικυώνια Σκηνή.
Δράσεις: Στις συναντήσεις μας (Συνάντηση γνωριμίας και πάρτι) προτάθηκαν κάποιες δράσεις που έγιναν αποδεκτές και έχουν μπει ήδη σε τροχιά πραγματοποίησης. Η κυριότερη και επικρατούσα είναι η ιδέα ( Μπέττυ Βυτινάρου) για μια παραγωγή μιας παράστασης του οποίου η μορφή θα αποφασιστεί μετά τη συγκέντρωση του απαραίτητου υλικού κειμένων και μουσικών αλλά θα αποτελέσει ένα σπονδυλωτό θέαμα με θεατρικά κομμάτια, μουσική χορό και τραγούδια με γενικό κοινό θέμα ΤΟ ΨΕΜΑ. Άρχισε ήδη η συγκομιδή των πρώτων κειμένων και αποσπασμάτων έργων και τραγούδια και επίκειται μια συνάντηση για την αξιολόγησή τους.
Εκτός αυτής της δράσης η Σ υ ν τ ρ ο φ ί α έχει επίσης δεχθεί τις προσκλήσεις κάποιων μελών της που έχει την υποχρέωση να ενισχύσει με την παρουσία της τις παραγωγές τους. Ο προσδιορισμός της συνάντησης για ΤΟ ΨΕΜΑ και οι προσκλήσεις των θεαμάτων με λεπτομερή στοιχεία σε επόμενη κοινοποίησή μας
Τα των e- mail μελών της Σ υ ν τ ρ ο φ ί α ς και οι ελλείψεις που υπάρχουν και παρακαλώ να συμπληρωθούν, για να μπορούμε να τους κοινοποιούμε μεγαλύτερης έκτασης κείμενα.
tia639@hotmail.com, dimxiros@yahoo.gr, nik.pavlidou@gmail.com, katmantou76@gmail.com, katiakaz@yahoo.gr, books@ebirbili.gr, katerina.andreou83@gmail.com, eniavi@law.uoa.gr, kxarchopoulou@gmail.com,dim.makkas@gmail.com, xenaki@tolibra.com, musicamista@gmail.com, iosseva@yahoo.gr, dromena.2@hotmail.com, Steve Cheris, katie.aggelakou@facebook.com, ekeini.a@gmail.com, Μαρία Δημητριάδη, sfdina@hotmail.com, Venieri – Klaerulf- Helen, mellon@hol.gr, i.demirtzoglou@unesco-tlee.org, gtsild2011@gmail.com, Ρένος Πατέλης, Kyriaki Romanou, tango2010@in.gr, hatzivicky@facebook.com, hatzivicky@yahoo.gr, sidirini@gmail.com, gmarnn@gmail.com, katerina@bigroadstv.com, katerinamanteli@yahoo.gr, mirel2077@yahoo.gr, sideriscos@gmail.com, maroulis9@gmail.com, arismaroulis@ymail.com, christina.4121990@yahoo.gr, bettyvytinarou@yahoo.gr, g.moneda@gmail.com, Mihalis Miaris, gzikou@otenet.gr,
Βασίλης Σαμαριτάκης, vtsianika@hotmail.com, mechrist4@gmail.com, g.siettoy@gmail.com, lpaplaw@yahoo.gr, loukia.papa@adidas-group.com, Ludia Damala Marks, Katerina Papanastasatou, Ιωάννα Δελάκου, ourania@cromar.gr, Kostas Zografopoulos, Giorgos Vouros,
fanipatriki@yahoo.gr, Voula Xanthopoulou, Souzana Panagopoulou, eirini@kontogeorgiou.gr, ikrezou@gmail.com, Vera Spyrako u, dvak@hotmail.gr, i.reva@hotmail.com, Ιωάννα Κοέν (;)kliozachariadi@gmail.com, grigoriadik@yahoo.com, xristina_kaptain@hotmail.com,
tellos@otenet.gr, vagelisnl@yahoo.gr, mkorogianni@yahoo.co.uk, atermwngreece@yahoo.com, kalymnos1950@yahoo.com, mariamona@windowslive.com, syrrou@yahoo.gr, maria.delik@hotmail.com, sotplag@yahoo.com, Bella Snow Malvina, Marios Chameleon, Christina Petsa, rania.gre@gmail.com, harelapaulina@theatrosofouli.gr, Efi Bleka, demikareli@gmail.com, bundoiumagda@hotmail.com, zroustanis@facebook.com, zroustanis@gmail.com, geoteof@otenet.gr, vassoro@yahoo.gr, Ροδούλα Τσολερίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου